Forskare ger inte upp kampen mot svår pms

Underliggande depressiva sjukdomar och felberäknade ägglossningar ledde till en misslyckad studie 2014. Men forskarna vill inte ge upp utan väljer att tro på behandlingen och testar den en gång till.


Idag lider en av tjugo kvinnor av svår PMS (pmds). Symptom kan vara återkommande fysiska och psykiska besvär under menscykeln som allvarlig depression, irritabilitet, trötthet, ömma bröst och magsmärtor.

Under sommaren 2014 presenterade Umecrine Mood resultat från en klinisk prövning som inkluderade en substans (sepranion) som skulle behandla svår pms.

Dessvärre levde inte behandlingen upp till alla förväntningar.

– Den analysen visade sig inte vara korrekt och efter att ha analyserat data ytterligare konstaterade vi att det fanns en signifikant effekt jämfört med placebo, säger Karin Ekberg, operativt ansvarig i Asarina Pharma.

Nu väljer bolaget att ge substansen ytterligare ett försök, Fas ll. Det skriver Läkemedelsvärlden.

Kommer inte göra om samma misstag

Försöket kommer pågå i tre månader, det vill säga tre menscykler istället för en.

Forskarna kommer även använda ett hårdare bedömningsmått så inga underliggande depressiva sjukdomar kommer med i resultaten. Något som visade sig vara ett problem vid förra prövningen.Kvinna ligger i sängen med magsmärtor.

Ett annat problem var att tidpunkten vid ägglossning inte alltid stämde. Denna gång ska de därför räkna kalenderdagar efter föregående menstruation istället för att mäta tidpunkten för ägglossning med urinstickor.

– Erfarenheten var att utslaget på teststickorna inte stämde överens med den faktiska tidpunkten för ägglossningen. Det innebar att upp till 30 procent av kvinnorna i den förra studien inte fick läkemedlet när de skulle ha det, säger Karin Ekberg.

Forskning kring dmps är ytterst begränsad i dagsläget. Däremot är det ett viktigt område att prioritera då det är en stor population av kvinnor som blir lidande, inklusive deras familjer.