Behandling och egenvård

Det kan vara väldigt jobbigt att varje månad få humörsvängningar och känna sig nedstämd. Men det finns behandling mot PMS. Vissa tycker att avslappning är bra medan andra föredrar akupunktur eller naturläkemedel.


Behandling

Ha koll på din PMS

Om du vet med dig att varje månad blir den andra lik kan det vara en bra idé att börja kartlägga dina menstruationer.

På så vis kan du vara beredd på när mensen ska komma och när i menstruationscykeln du får PMS. Det kan nämligen vara skönt att veta vad ditt dåliga humör och din nedstämdhet beror på. Då kan du tänka rent logiskt att den kommer att gå över – även om det inte känns som så just då.

Förvarna nära och kära

Genom att ha koll på din PMS kan du också förvarna andra att du har PMS. Om dessa vet om att du mår dåligt så kanske de ger dig lite större hänsyn.

Träna, träna, träna

Motion tar bort stress, fungerar avslappnande och gör att endorfiner frisätts i kroppen. Ett lyckopiller som du verkligen kan behöva.

Dessutom ska du se till att vila mycket. Det är under vila och sömn som kroppen återhämtar sig.

Naturläkemedel

Femal balans Forte: Är ett växtbaserat naturläkemedel som säljs på apoteket. Behandling mot bröstspänningar, huvudvärk och svullnad i magen. 

Femicur: Naturläkemedel som används som behandling mot ömma bröst, svullnad, irritation, oro och nedstämdhet.

Jättenattljusolja (GLA): Är omega-6 fettsyra som kan fungera som behandling mot PMS och bidra till en normal hormonbalans.

Om du tar några naturläkemedel är det viktigt att ta upp med din läkare att du gör det då det kan påverka andra mediciner.

Akupunktur

Akupunktur används som behandling mot det mesta. För behandling mot PMS sätts tunna nålar på olika ställen på kroppen som frigör ”lugn-och-ro” hormonet oxytocin samt minskar stresshormonet cortisol.

P-piller (hormonbehandling)

Rätt sort kan ge mycket bra effekt på din PMS. Detta kallas för hormonbehandling och skyddar även mot oönskade graviditeter.

Kom bara ihåg att p-piller inte skyddar mot några könssjukdomar och kan ge biverkningar både under tiden som du äter dem och efter att du slutat. Om det är möjligt kan det därför vara en god idé att prova någon annan behandling innan du sätter igång en hormonbehandling. Det kan ta tid att hitta rätt typ av p-piller och får du fel kan det göra att du blir sämre.

Antidepressiva

Om du mår mycket psykiskt dåligt kan du få antidepressiva läkemedel som svarar mycket bra på PMS. Dessa läkemedel kallas för SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare).

Sex

Får kroppen att slappna av (lindrar även mensvärk). Ger endorfiner och lindrar spänningar i kroppen.