Annons från InnovDr AB

När mensen är veckans värsta motståndare – få läkarhjälp online med att skjuta på mensen

Det finns en del tillfällen när mensen sätter käppar i hjulet för oss kvinnor och kommer vid fel tidpunkt. Vid tävling, oavsett om det är på elitnivå eller motionsnivå, så kan mensen vid vissa tillfällen vara opraktisk. Då kan det vara bra att känna till att det finns möjlighet att få hjälp att skjuta upp mensen hos Menskollen.se


Även om mens är bland det mest naturliga som finns dyker det upp tillfällen när vi helst skulle vilja vara utan den. Det tanken har nog de flesta kvinnor varit med om, vid ett eller flera tillfällen i livet. Tillfällen som när du ska ut och resa, när du har en viktig match, ett lopp du tränat inför länge eller uppträdanden där du förväntas prestera på topp och inte vill tappa fokus. Via mobilen, paddan eller datorn svarar du på några korta frågor efter att ha legitimerat dig med bank-ID. Det behövs ingen videochat och inom en halvtimma får du svar av någon av våra läkare som hjälper dig och ett eventuellt e-recept. Dessutom är det kostnadsfritt att få recept av läkare.

– Mens är inget hinder för fysisk aktivitet, tvärt om. Träning kan i sig minska mensvärk. På elitnivå är det ganska ovanligt att man vill skjuta på mensen. Det handlar ofta om vissa individer som tappar fokus av att mensen kommer olägligt, exempelvis i samband med ett viktigt tävlingsmoment man tränat för en längre period. Möjligheten att skjuta på mens har länge funnits inom vården och på Menskollen.se får du samma hjälp fast på ett mycket smidigare sätt online, säger Matilda Lundblad, en av Sveriges mest välrenommerade idrottsläkare och grundare av Menskollen.se.

De dagar mensen pågår kan träning och prestation kännas som en riktig uppförsbacke för vissa. Smärtorna, kramperna i magen och illamående i samband med idrottande är ofta något som kommer fram som hindrar menstruerande idrottare att prestera på topp i samband med mensen. Mensförskjutning görs genom att man tar ett läkemedel som innehåller ett så kallat gulkroppshormon, som liknar det gulkroppshormon som förekommer helt naturligt i kroppen. Vanligtvis börjar man ta tabletterna ungefär 3 dagar innan mensen förväntas börja. Så länge som du äter tabletterna kommer slemhinnan inte att stötas bort som den normalt gör vid mens. Du får sedan mens två till tre dagar efter att du har slutat ta tabletterna.

– Om du i övrigt är frisk är det inte farligt med mensförskjutning men vi rekommenderar inte att du ska använda det allt för ofta. Men för någon speciell händelse där du känner att mensen håller dig tillbaka kan mensförskjutning vara en välkommen lösning. Äter du p-piller ska du inte använda ytterligare hormoninnehållande läkemedel. Du kan göra en mensförskjutning genom att slå ihop kartorna och inte göra ett uppehåll med ”sockerpillren”, men det hänger på vilket p-piller du äter så vi rekommenderar att du innan du gör det tar kontakt med den läkare som skrev ut dina p-piller, säger Matilda Lundblad.

Läs mer om Menskollen.se här